Familie Philips

Aanvulling op basis van reacties Eddy van Maarsen.

Van Maarsen wijst op de foto’s in het boek op bladzijde 139 van zijn grootvader en zijn broers Philips, ‘maar er ligt een stuk geschiedenis aan vooraf.’  Uit advertenties in de Zutphense Courant  en de jaar- en adresboeken van de gemeente blijkt dat Karel Philips, de overgrootvader van de heer van Maarsen, in 1875 te boek staat als handelaar in schapen, eerst in de Spiegelstraat en in 1876 in de Zevennotenboomstraat. In dat laatste jaar verzoekt hij, ‘veehandelaar’ genoemd, de gemeente om toestemming tot de oprichting van een slagerij in zijn huis in de Zevennotenboomstraat.
In oktober 1879 is er sprake van de oprichting door hem van een slagerij in de Barlheze.

Van Maarsen: “Op 29 oktober 1879 verschijnt er een advertentie in de Zutphense courant met de mededeling dat die avond de slagerij wordt geopend. Mijn vermoeden bestaat dat zijn slagerij in de Barlheze 14 later wordt overgenomen door de Gebr. Dormits als het bedrijf en de familie verhuist naar de Havenstraat 42, waar Karel samen met zijn zonen Alexander, Samuel (mijn grootvader) en Leo, een exportslagerij start. Deze slagerij exporteerde koosjer vlees voornamelijk naar  Duitsland en Denemarken. Zij hadden in Emmerich een koelcel ter beschikking voor tijdelijke opslag. Belangrijke afnemers waren Burgers Zoo en Stegeman worstenfabriek. Ook was Karel Philips één van de eersten in Zutphen die een auto bezat. Hij reed rond met het kenteken nr.10. Mijn moeder woonde voor de oorlog ook in de Havenstraat 42, boven de slagerij en was werkzaam als correctrice voor de firma Misset in Doetinchem.”

De grootouders van de heer van Maarsen: Samuel Philips en Leentje Philips-Simon. In het midden zijn nicht Fien Agstribbe, die de oorlog heeft overleefd.