Waterstraat 43 en 45

‘Met deze publicatie is voor mij een raadsel opgelost. Ik ben een tijd bewoner geweest van Waterstraat 45 en heb de geschiedenis van dit pand onderzocht. Daarbij kwam ik de aankoop van dit pand en het ernaast gelegen pand nr. 43 (voor het bombardement waren deze twee panden verenigd) door de Joodse gemeente tegen. Ik heb nog een kopie van de notariële akten. Ik kende de publicatie van Laansma en heb altijd gedacht dat deze aankoop wel eens te maken zou kunnen hebben met de plannen voor de bouw van een nieuwe synagoge. Een andere optie was wellicht een aankoop als belegging. Opvallend is dat men het pand een paar jaar later weer verkoopt. Dit past chronologisch goed bij de nieuwbouw aan de Dieserstraat. Mijn veronderstelling wordt bevestigd door het zinnetje in uw boek op blz 65 in de subsidiecorrespondentie uit maart 1873, waarin wordt vermeld dat voor zevenduizend een aankoop is gedaan om tot een nieuwe synagoge te komen, en op blz 66 blijkt dat dit een pand betreft in de Waterstraat.
De locatie aan de Waterstraat had de gemeente een ruime kavel opgeleverd voor sjoel en ruimte voor verenigingen en bad. Ook nog eens dichtbij de Barlheze.’

B.v.D.

Waterstraat 43-45

Door de reactie van B.v.D. is nu duidelijk dat het om nummer 45 in de Waterstraat gaat. Het witte huis op de foto is nr 45, met links een deel van Waterstraat 43.